perjantai 14. maaliskuuta 2014

Fustraa pökkelölle


Tänään liikunta on saanut minut hyvälle tuulelle. Aamulla kävin kaverin kanssa vesijuoksemassa ja iltapäivällä kokeilin fustraa. Voimakas tuuli teki myös paikasta toiseen siirtymisestä rapakuntoiselle kovaa treeniä.
 
Mutta fustraan. Näin aiemmin ohjelman, jossa fustrasta oli saatu helpotusta mm polvivammoihin ja migreeniin. Nähdessäni alkuviikosta Foreverin  mainoksen fustrasta, päätin itsekin kokeilla. 
 
Fustrassa pyritään löytämään kehon luonnollisia asentoja. Ohjaaja auttaa tarvittaessa asiakkaan mahdollisimman normaaliin asentoon ennen liikettä ja myös liikkeen aikana. Ensimmäisellä kerralla käytimme apuna jumppakeppiä, styroksitiiltä ja grosseria.  Oli järkyttävää huomata miten väärin, vaikkapa istun, kävelemisestä tai muista liikkeistä nyt puhumattakaan. Fustra kyllä avasi silmiäni huomaamaan kuinka rapakunnossa oleva toispuoleinen pökkelö olen. Kehosta löytyi monia todella kireitä kohtia jo yhden esimerkkitunnin aikana.  
 
Osa liikkeistä oli yllättävän haastavia. Ainakin näin ensimmäisellä kerralla jalkojen, hartíoiden, lapaluiden ja pään yms. luonnollisen asennon löytäminen yhdistettynä tiukkaan keskivartaloon, oikeanlaiseen hengitykseen ja suoritettavaan liikkeeseen oli todella vaikeaa. Osa liikkeistä sai hien pintaa, vaikka suoritettiin näennäisesti pientä liikettä omalla keholla. Yhdessä liikkeessä ilmeisesti hartiaseudun kireyksien vuoksi silmissä sumeni niin, että jouduin istumaan.
 
Tunnin jälkeen kotiin kävellessäni huomasin korjaavani automaattisesti asentoani. Oli myös samanlainen tunne aivan kuin olisi ollut treenaamassa aika kovaakin. Mielenkiintoisia vaikutuksia jo yhden kerran jälkeen. Nyt illalla niskaani ja päätäni on jomotellut jopa etomisen tunteeseen asti.  Myös vasenta hartiaani, joka on ollut kovilla kyynärsauvan käytön vuoksi on särkenyt. Selkeästi joitakin jumikohtia on töytäisty. Ohjaaja kertoikin, että  jos kärsii vaikkapa huimauksesta, voi huimaus jopa aluksi lisääntyä, ennen kuin taas rupeaa vähenemään harjoituskertojen myötä.   
 
Nyt kieltämättä mietin olisiko tämä laji, millä kehon saisi kuntoon tai voisiko se yhdessä muiden lajien kanssa olla hyvä paketti.  Kriittinen puoleni miettii miten laji eroaa vaikkapa oikeintehdystä  keppijumpasta. Tosin en minä ainakaan osaa yksinäni hahmottaa kehon oikeita asentoja eli ehkä juuri siinä on yksi merkittävimmistä eroista. Ilmeisesti harjoituksiin tulee myös lisähaastetta perusharjoitusten tullessa tutuksi.  Plussaa kokeilukäynnissä oli myös se, että ihmiset salilla olivat ystävällisiä siistijästä, vastaanottotyöntekijöihin ja liikunnanohjaajaan asti. Paikka oli myös viihtyisä.
 
Todella rento ja tyytyväinen olo liikunnallisen päivän jälkeen jomotuksesta huolimatta!
 
Ja jos mietitte minulle jotakin pikku lahjaa, niin otan mielelläni vastaan, vaikkapa 10 tai 20 kerran fustrapaketin :) Nimipäivää ja kaikkea tulossa - voi muistaa jo nyt :D
 

Ei kommentteja: