tiistai 17. helmikuuta 2015

Lanttukukko-opissa


 
Lapsena inhosin lanttukukkoa. Makuni on hieman muuttunut ja pyysin äitini opettamaan minut tekemään lanttukukon. Eilen teimmekin kolme isoa kukkoa. Herkkua, vaikka kyllä lihakukko edelleen on suosikkini.
 
Tarvitset:
 
Kuoreen:
Vettä
Suolaa
Ruis-ja vehnäjauhoja
 
Täyteeseen:
Keitettyjä lanttusiivuja
Rasvaista sianlihaa, myös karjalanpaistiliha käy
Sokeria
Suolaa
 
Taikina vaivataan hyvin. Taikinan täytyy olla tarpeeksi napakkaa, jotta sitä pystyy työstämään ja täyte ei pursuaisi ulos.
 
Kaulitun taikinalevyn keskelle asetellaan keitetyt jäähdytetyt lanttuviipaleet ja niiden päälle ripotellaan sokeria. Päällimmäiseksi laitetaan lihapalat, rasvaisin liha ylimmäksi ja lopuksi suolaa.
 
Päädyt käännetään osittain täytteen päälle ja molemmat sivut yhdistetään täytteen yli. Mieleiseksi muotoiltu kukko silotellaan päältä vedellä ja veitsellä, jottei täyte valuisi pois.
 
Paistoimme osan kukoista leivinuunissa ja osan sähköuunissa reunallisella pellillä. Kukkoa paistetaan sähköuunissa aluksi noin 250 asteessa puolituntia, jonka jälkeen kukkoa valellaan paistoastiaan valuneella nesteellä tai vedellä ja voilla.
 
Tämän jälkeen lämpötilaa lasketaan ja kukkoa paistetaan vielä puolitoistatuntia.
 
Uunista pois otettu kukko kääritään hautumaan leivinpaperiin, muoviin ja lopuksi vielä villahuovan sisään. - Siis jos malttaa olla heti maistamatta :) Lanttukukko tosin on melkein parempaa kylmänä, kuin lämpimänä.
 
 
 

Ei kommentteja: